Pengapornografi

Hon

Hittade idag gamla Wikklassisen Bebbens blogg där hon utmanar Jessica Ritzén (a k a journalisten som fattigdomsturistar genom att testa att leva på soss-bidrag i en månad och sedan berätta för omvärlden om hennes bekymmer) genom att själv berätta om hur hon har haft csn-bidraget (ca 2500 kr/mån) som enda fast inkomst de senaste fyra åren. Visst kan hon ibland få in lite extrapengar här och där, men i stort sett verkar hon vara y t t e r s t ekonomisk. Och leva på gröt och inte så mycket mer. Det här är samma tjej som, om jag inte minns helt fel, förut levde  på ca 50 kr/mån utöver det som hennes folkhögskola begärde för mat och husrum. Inte dåligt! Mer om allt detta här (men innan ni läser hennes blogg är ni varmt välkomna att läsa klart detta inlägg). 

 

Jag

Eftersom jag de senaste åren allt mer och mer funderat över konsumtionshysterin blev jag såklart otroligt inspirerad av det hon hade att säga. Inte helt otippat började tankarna också vandra vidare till mina egna vanor, särskilt nu när det bara väller in pengar i form av en lön som jag, nu nästan två år sedan jag var student, fortfarande inte riktigt har hunnit vänja mig vid.Tänkte därför se hur mycket jag egentligen skulle kunna spara på en månad bara genom att vara vettig. Det här skulle alltså vara långt från Bebbens liv, eftersom hon faktiskt är fattig på riktigt och jag mer är en sådan där som med lite ekonomiskt tänkande skulle kunna åka till Kreta i sommar (eller tågluff i mellanEuropa då, same same). Men äsch, det behöver inte motiveras egentligen, inte när man är nära till kräkreflexen bara man tänker på shoppingfrosseriet och allt annat trams. 

 

Vi

Men hur ska jag då spara? Tja, hyran, amorteringar (vuxenscore), räntan, elen, bredbandet, maten, försäkringen, fackföreningsavgiften, välgörenheten, tv-licensen (det må vara crap ibland, men det ska faen stödjas) och ev medusin kostar mig ungefär 5500 kr. Det borde ge mig en massa glada slantar kvar som jag inte ska få spendera. Nolltolerans. Typ. Istället ska jag se om jag hittar andra roliga saker som är helt gratis, att döda tid på:

 • Teckna, åtminstone om man kör hardcore-IKEA-gratispennor och baksidan av alla "viktiga papper" som folk envisas med att skicka.
 • Måla (njae, en del driftkostnader där visserligen, men om man inte vill köpa (billiga) Rusta-dukar att kladda på så går det faktiskt att leta träskivor på diverse sopcentral. Det här kräver i och för sig ofta en del sågande för att få till lämplig form och skala bort t ex borrhål (träskivorna har nästan alltid varit en möbel i tidigare liv). Jag äger såg och har tillgång till snickarverkstad men eftersom det är fysiskt omöjligt att såga rakt och/eller vinkelrätt så blir det nog ändå lyxduk för min del. Inte helt gratis alltså. Men nästan, med tanke på hur länge man fastnar på varje målning).
 • Spel hos spelföreningen Dvärg med dubbeleggad yxa. Tack Sverok för att ni fortsätter agera sockermama!
 • Fota. Om man inte räknar med en viss startkostnad, men när man väl har klicketiklicken så vore det bara dumt att inte utnyttja den. Ja man kan rentav säga att man tjänar på att överutnyttja den, hurra för inverterade kostnader! Ehm.
 • Clone wars och Battlestar Galactica (den nya drogen, fantastiskt beroendeframkallande och till synes oändlig när man har fem hela säsonger att vältra sig i). Kräver också en viss startkostnad och lite olagligt piratande, men sedan är du god att gå.
 • Läsa. Om man undviker att sponsra Bonniersägda Adlibris, alltså. Tack bibblan!
 • Grafittisafari. Så länge det inte slutar med att man fryser och går ner på stan för att fika. Om man inte har någon med sig som alltid bör ha en kaffekopp i handen för att fungera, för då kan man sitta gratis bredvid på fiket och bara utnyttja värmen.
 • Blogga. Särskilt på jobbet – inverterade kostnader på riktigt!
 • Pyssel utifrån saker man hittar hemma (mer om det någon annan gång). Om man har pysslat hela sitt liv brukar mängden pysselbara prylar vara ganska många – succé!
 • Sig-själv-fraktande innanför stadens gränser (eller längre om man har bra kondition): Fank gådd för att man slipper ha bil.
 • Bygga upp strategiska planer för kommande zombie-attack.
 • Bygga upp strategiska planer för när man en dag vaknar och inser att man är den enda kvar på jorden.
 • Rollspel. Kräver en spelledare och eftersom denna i princip alltid är mer insatt i spelet än vad man själv är så är det denne (jag skriver inte denna för i min värld är det bara gossar som är SL) som fixar eventuella regelböcker. Om man inte skapar sig ett eget rollspel i stil med Zombies-på-ett-piratskepp som bara kräver en ynka liten T6:a, då behövs inga böcker.

Ok, det här var ju en ganska fånig lista efter det på många sätt antingen kräver att man tidigare haft pengar eller att man snyltar på andras. Yash, jag är rookie, ok?

Pus.


Kommentarer
Postat av: Manson

BSG?! Du också?!? Herrejösses, den sista vettiga människan på denna jord tycks ha tappat bort just vettet. Jag ger upp, vad är drogen/dragningskraften med detta BSG som jag inte kunnat hitta, trots sju försökavsnitt?

2009-04-02 @ 23:09:59
Postat av: Sass

Först och främst tror jag att man tjänar ganska mycket på ett ganska starkt sci-fi-intresse. Du vet, StarWars-besattheten, Dead Space och det faktum att jag har gillat både Star Trek Voyager OCH StargÅte AtlÅntis (dock inte originalserien, det är ju för 17 MacGyver!). Sedan gäller det att hitta en bra följeslagare som är redo att plöja igenom, lite som du och jag med våra andra serier. Utöver det är det svårt att förklara varför den är så sweet, men kom igen: farliga maskiner som dödar 99.9% av mänskligheten, det måste väl vara tufft? Särskilt när man gång på gång blir påmind om de vidriga sidorna av mänskligheten och därför ständigt måste ifrågasätta om man verkligen hejar på rätt sida. Sen gillar man väl olika typer av serier, så enkelt är det. Vissa avsnitt är ju väldigt mycket krig och action, andra är mer politik och några är av en mer såpoperaliknande karaktär. Det känns som om serien varierar ganska mycket i stämning och vissa moment gillar jag mer än andra, men shit: efter de där första tre timmarna som var avsnitt noll (jag antar att du har sett det?), då bara MÅSTE man få se hur allt skulle gå.

2009-04-03 @ 09:12:18
URL: http://pushtheredbutton.blogg.se/
Postat av: Ragna

Vad heter hennes blogg? För länken är ju bruten.

2009-08-07 @ 17:37:45
URL: http://raagna.blogg.se/
Postat av: Anonym

Knasigt, jag har för mig att den fungerade förut.

Här är den: fattigt.blogg.se

2009-08-10 @ 13:29:04
URL: http://pushtheredbutton.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0