Svaret på dagens gåta (några dagar försenat, som sig bör):

Clone trooper, phase I

Ja, inklusive lim och tid, då.


Fulkort

Dagens gåta: Vad ska det här föreställa?
(fortsättning följer...)


Se mitt stora problem är att mina problem är så pass små att det knappt räknas som problem

(men de gör lika ont för det)
Kanye West sjunger om att allt som inte dödar gör en starkare. Jag har hört det förr. Alla sjunger om det. Men om man har plöjt igenom livet relativt problemfritt - har man då något som helst bevis på att man är stark? Det kanske rentav är en omöjlighet att vara/bli stark utan några större prövningar? Ibland tänker jag att det faktum att det mesta har flytit på ganska fint för mig innebär att jag klarar av motgångar hyfsat bra och på något vis jobbar mig igenom problemen och går vidare utan att riktigt ta notis om dem. Det kan också betyda att mina hinder har varit låga och vare sig brinnande eller följda av en vallgrav. Det förstnämnda låter lockande, men den andra förklaringen är nog närmare sanningen, för jag har faktiskt sett riktiga problem i vitögat, via flera av mina mindre tursamma vänner (och DÄR kan vi prata om styrka), och då blir det så tydligt vad jag hittills själv har lyckats ducka för. Det skulle i så fall innebära att när väl allt elände förväntansfullt står och bankar på min port så kommer jag att vara totalt oförberedd. Iiik.



Hur kan jag misslyckas så med att misslyckats?
Jag lider av att ett gravt duktig-flicka-syndrom. Jag hatar, HATAR, att misslyckas. För att inte tala om att göra någon annan besviken, ledsen eller bara något så simpelt som kritiserande. Det här har visserligen varit nyckeln till framgång i många lägen eftersom jag då har maxat ambitionsnivån, men kanske inte alltid så sunt. Den effekt som jag dessutom börjat se nu på sistone är att rädslan för att inte klara av något har hindrat mig från att hoppa på saker som verkar aningen mer krävande än vad jag efter grundförmåga kan klara av. Utifrån är det lätt att missa den här detaljen, eftersom folk tror att jag gör krångliga saker mest hela tiden. Tricket då är att jag råkar vara duktig på vissa detaljer som andra har svårt för och därför utan större problem kan ta mig an dessa. Men t ex sport, språk eller att sjunga - nej tack! Effekten av det hela: Att jag aldrig riktigt har lärt mig att misslyckas. Vilket misslyckande!

Ok, jag ljög...
...det finns faktiskt tillfällen då jag inte riktigt har klarat av saker. Och vad har då resultatet varit?
Frustration.
Frukstration och till och med lite ilska.
Charmigt va?
Ni skulle se mig försöka spöa Bull Ranchorn i Star Wars: the Force Unleashed (ja, jag fattar ju att det inte är omöjligt...men spelet får allt ligga i dvala ett tag till tills jag känner mig redo).
Sådär i samband med grötmiddagen på julafton så togs det plågsamt nog upp hur jag var när jag var liten. Det är ganska obehaligt för mig. Å ena sidan pratas om en ganska skör, känslig, men snäll tös. Å andra sidan - surheten. Jag bler sur. Och då var det åska i luften. Såhär i efterhand, när vi pratar om det, har det kommit fram att surheten många gånger var starkt kopplade till ett misslyckande, eller åtminstone en frustration, vare sig det handlar om förlorande av spel (egentligen är jag inte ens någon tävlingsmänniska, mer än med mig själv då) eller att jag tvingades ihop med människor som jag inte alls kände att jag hade något gemensamt med och därmed misslyckades att umgås vettigt med dem.
Så hela mitt liv har jag varit rädd för trixigheter och trubbel. Kanske har jag det rentav i blodet?
Nej.
Det här får inte bli min ursäkt för att aldrig våga chansa.
Punkt.


Kolla kolla (längst till vänster), ibland kunde jag i varje fall vara glad...

Darth Vader <3 Commander Cody

Det är när jag sitter på Enköpings resecentrum som jag kommer att tänka på det, där bland den suspekta lukten och den självklara attityden att nära harar är bättre än bruna kluttar, som om Sveriges alla silvermedaljörer buntats ihop och placerats vare sig i punkt A, B eller C, utan någonstans däremellan, och övertalats att de i varje fall nästan kan anses vara en röd kula i ett barrschabrak - även om de inte alls är det. Som om närhet hjälper när man står med näsan tryckt mot den mur som agerar det enda omöjliga hindret mellan en själv och evig lycka. Det är just där jag tänker på dig, men blir avbruten av en överdriven färgmättnad som envisas med att hugga till på näthinnan. Tågstationens kiosk med plastförpackningar i så gälla kulörer ("kons färg heter kulört") att jag hellre drömmer mig bort till en låtsastid då herrar bar hatt och kvinnor var damer som med vita spetsvantar kunde ta sig en kaffe med dopp inför resan, glatt betjänta av stationskaféets kulmagiga ägare ständigt befriad från ekonomiska bekymmer... och du vad är det med att vitbalans är satt ur spel när man pratar om förritiden - ständigt maxvarmt, förutom 80-talet som man tror man minns fast det egentligen bara är via barnfoton i dålig kvalitet, vilket gör att alla axelvaddar och hemmasydda syskonmatchande mjukisoveraller är extra kalla i nyans.


Där satt jag och längtade och insåg att känslan av att vara halv när man är ensam vinner över att ständigt känna sig komplett på egen hand. Med hästlängder.


Jag och Martin har flera gånger inför kommande årsskiften suttit och sammanfattat de tolv månaderna som hyfsat meningslösa, fyllda med skräp. Inte för att vi varit konstant pessimistiska utan framförallt för att de förändringar vi trott skulle störta omkull en världsbild eller sju visade sig vara hastiga vibrationer på vattenytan och inget mer. Den frustrationen är bortblåst i år (hårfön - 2200 W) för i år kom ett html-tillsnyggat gb-inlägg som skakade omkull allt. Inga vaga vibrationer, snarare ett jättekast med ett jättekast, rakt ner i den stilla tjärnen. Du satte tryggheten ur balans men förde den åter tillbaka och gjorde mig till världens mest nöjda halva. Det finns så mycket mer jag vill säga men det mesta vet du redan. Multiplicera det med en gazillion för att kompensera för men-inte-lilla-jag-filtret, så kommer du någorlunda rätt.


För jag är din.  


Äggpappan i pytteliten XX-kropp

Igår när jag skulle gå och slänga sopor så mötte jag en tjej i tioårsåldern eller så. Det skulle också kunna vara en kille, för ärligt talat: i den åldern – vem kan egentligen se skillnad? Å andra sidan är könsration för folk-som-gör-så-konstiga-saker-att-de-förtjänar-en-anekdot-i-den-här-bloggen ganska skev, så det ser snyggare ut om vi utgår från att det var en tös. Hon verkade vara på väg till skolan med sin mor som sällskap. Bara var några meter från henne upptäckte jag att hon höll i en sverigeflagga på en meterlång pinne. Hon reste flaggan så att pinnen stod vertikalt och började sedan nynna på Imperial March. För er som inte har sett Star Wars tjugofem gånger eller så så kan jag nämna att Imperial March är hymnen tillägnat Darth Vader, ni vet, den 2,20 meter långa (höga?) plastmannen med blinkande lampor på bröstet, byxor som sitter lite väl högt upp i midjan, blanksvarta ridstövlar och en mantel med en decimeters dammkant längst ner. Det sägs att dammkanten egentligen är en kant av siden som vars glänsande förmåga gör att den ser gråare ut, men jag är tveksam. Hon (han?) gick alltså och nynnade på denna melodi af Ond Bråd Död, med en pinne (med tillhörande blågul kartongbit) stickandes i vädret, tydligt refererande till den röda ljussabeln som spridde så mycket skräck i galaxen långt långt borta. Och det, DET, mina vänner, gjorde min dag.


Dagens spel: Munchkin

Nu är det återigen dags att gräva fram svärd-af-snikig-bastardhet för nu ska den gelatinwobbliga octahedern slaktas! Du vet vad som måste göras, så ner i grottan med dig! Och se för bövelen till att slakta alla mönster som korsar din väg - inte av någon nobel anledning som att du måste skydda grannkvarteret mot All Ondska, eller ens rädda en fager mö som lovar dig riklig belöning - utan för att det i sann rollspelsanda ger dig XP nog att levla (ja, levla är ett ord). Men passa dig, hela ditt party är strängt uppfostrade enligt Jantes principer så om du någonsin tror att du är något och börjar bli aningen starkare eller snyggare än någon annan så kommer de utan tvekan hugga dig i ryggen med det första bästa de lyckas hitta, må det vara ett par läskiga löständer eller en anka-på-huvudet...of-Doom(!).


Ty Munchkin är ett spel som till mycket stor del bygger på att man ska förstöra för varandra, något som både irriterar och fascinerar. Det finns en viss charm med att känna att man spelar med, jag menar mot, övriga och inte bara kör sitt race och, som det ofta är, hoppas att ingen annan har lyckats komma före till belöningen när man själv väl når dit. Samtidigt kan det vara otroligt frustrerande att höra de stapplade stegen av en mållinje och känna doften av han-som-viftar-med-den-rutiga-flaggan och plötsligt finna sig hastigt dragen bakåt av ett helt kompani av hämndlystna vänner. Huruvida det verkligen är förnuftigt att spendera kraft på att förstöra för någon annan istället för att boosta upp sig själv tål att diskuteras, särskilt om man som för oss ofta är åtminstone sex deltagare. Det självklara valet är egentligen att låta övriga slåss mot varandra och göra sig själva så svaga att man till slut utan större mostånd kan ta hem segern när de andra är upptagna med sitt. Å andra sidan missar man då något av det roligaste man kan ägna sig åt (sägs det) - skadeverkan med tillhörande glädje. För plötsligt har man chans att hånskratta åt någon annan utan att det ens kan klassas som ett osympatiskt karaktärsdrag ("det hör ju spelet till") och är det inte det man alltid har strävat efter? Så att kämpa för egen vinnings skull eller för någon annans förlust - det är frågan. Tyvärr finns det egentligen bara ett svar på den frågan i vårt gäng, något som
gör att det kastas veto varenda gång eventuell Munchkin-omgång kommer på tal - det blir alldeles för omöjligt att vinna eftersom vi envisas med att bara förstöra för varandra. Samtidigt kan jag inte sluta älska det, för det är ett fantastiskt finurligt spel med några av de fyndigaste monstren och vapen i den  moderna tidens spelhistora. Jag menar, vem kan motstå möjligheten att kamma hem bonuspoäng för navelkontemplation?


Överlevnad

När jag klev ut genom dörren imorse hörde jag ljud. Utgick från att det hade börjat regna och att det var smattrande mot fönsterrutan i trappuppgången som hördes, även om jag inte hade hört något i lägenheten som kunde förbereda mig på dålig väder. Traskade ut och tryckte upp hissen, samtidigt som jag fingrade i fickan efter nycklarna. När jag hörde det välbekanta skramlet av metallföremål mot varandra kunde jag lugnt konstatera att det var ok att stänga den i automatisk-låsnings-mode:iga dörren. Jag vände mig alltså om för att försluta lägenheten, men möttes av en chock. Bakom dörren jag precis klivit ut ur gömde sig en figur, en kille i kanske tjugoårsåldern. Jag skrek till, ganska högt till och med. Morgonförvirrad, javisst, men det här var inte ett resultat av grus i ögonen. Det stod faktiskt en livs levande människa bakom dörren. Innan jag hann tänka mer på vad jag skulle ta mig till härnäst så tog han sitt pekfinger mot munnen och formade ett ”shh”. Kanske såg han förvåningen och chocken i min blick så han följde direkt upp med ”det är rollspel”. Då slog det mig, han hade inte alls gömt sig för mig, utan för den där blyga emokillen i lägenheten bredvid, vars så småningom om öppna dörr också skulle skydda synen av honom i det hörn han stod tryckt i. Ursäktade mig viskande och skyndade in i hissen för att inte förstöra något. På vägen ner formades det vaga minnet av vad han haft i näven till ett faktiskt objekt – en purjolök. Då slog det mig...Death game! Det där flummiga, men ack så spännande, som man läst om på internet (mer om det här), där folk låtsas ”ha ihjäl” varandra med diverse tänkbara vapen – purjolökar som svärd, bananer som pistoler och äggklockor som tidsinställda bomber. Och där stod han och väntade, med en purjo i högsta hugg, på att nästa offer så småningom skulle rumla ut ur dörren, förhoppningsvis totalt oförberedd. Ett fånigt spel kan tyckas, men adrenalinet lär ändå vara fullt verkligt. Jag skulle i varje fall vara livrädd dygnet runt.

 

Och vad lär vi oss av detta, barn? Jo att mina överlevnadsreflexer är fullt fungerande i en sekund eller så, men om du har en lockig fantasylång kalufs och håller ett fast grepp om godtycklig grönsak så är det fritt fram att överfalla mig. Alldeles för sent kommer jag fatta att du inte är någon snäll nörd som bara vill leka lite. Leka, ja...


Queer Utopia

I lördags tog en ljuvlig dam mig i näven och ledde vägen till något jag aldrig skulle hittat själv: queerfeminismen, i form av en temadag på stadsteatern. Jag följde med med antagandet att jag skulle lyssna på intressanta föreläsningar. Jag hade fel. Det visade sig vara en workshop där man tvingades tänka själv, vrida och vända på samhällets alla regler och se vad som finns bakom alla skuggspel. Och det gjorde jag. Och nu kan jag inte sluta tänka på det.
Den feminism som jag är van att brinna för är ofta väldigt fokuserat på ett tudelat samhälle, med en tydlig uppdelning för att skilja på just hur olika kvinnor och män har blivit lurade av normerna (utan att lägga något ytterligare värde/ovärde i det ena eller det andra förtrycket). Att plötsligt ta till mig en feministisk gren/falang/utveckling som luckrade upp all klassisk syn på kön var därför lite skrämmande. För att inte tala om att vara flicka och (mer eller mindre) gilla pojkar bland en grupp som jobbar så aktivt mot heteronormen. Lyckligtvis insåg jag snabbt att det här inte var ett dugg främmande eller läskigt - det här var ju precis vad jag har försökt sätta ord på länge! Det spelar ingen roll vad jag har för kön eller sexualitet, mer än vid eventuellt sänghalmstumlande. Om ens då. Vem orkar egentligen bry sig om huruvida ens fortplantningsorgan går inåt eller utåt?
Jag har fortfarande så mycket tankar och känslor från den där eftermiddagen att jag tänkte försökte struktrera allt i form av en punktlista. Sådana känns välbekanta och rationella på något vis och det kan jag behöva nu. Då kör vi!
  • Vilka är det egentligen som porträtteras i media? Reklam är till för att få oss att köpa mer, men vem gav den makten att skapa gjutformer att klämma in oss själva i? För att inte tala om övrig media, vårt kanske största hot mot demokratin (hej Bonniers, tack för att ni har köpt upp rättigheterna till "sanningen"). Varför känner jag aldrig igen mig? Snygga, rika, köpglada, unga, lyckliga och med en partner (av motsatt kön) tjusigt hängande bredvid en som en accesoar - är det så vi ser ut?
  • Är mina livsval mina eller någon annans? Eller borde jag sluta tänka på dem som mindre värda bara för att något utifrån har fått mig att definiera lycka på ett sätt som gör mig som mest foglig? Kan man vara sig själv och en produkt på samma gång?
  • Varför ser vi inte att vi uppfostrar pojkar till bli vapen? Och varför talas det aldrig någonsin om det faktum att alla våldtäkter utförs av män? Att se det som en självklarhet är detsamma som att acceptera det som något naturligt.
  • Vad är det för skillnad på ett barn som har två mammor och två pappor som resultat av skilsmässor och omgifte och ett barn med två mammor och två pappor som resultat av mammornas och pappornas partnerpreferens?
  • Hur kan välutbildade kvinnor i min närhet fortfarande vara så lurade/förnekande att de tror att feminism är till för bittra manshatare?
  • Vad betyder ordet "tolerans"? Varför ska man vara tacksam för att man kan gå runt på stan utan att bli nerspöad eller värre?
  • Är identitet till för att skapa en samhörighet bland den lilla gruppen eller ett sätt att skilja sig från den stora?
  • Om vi inte följer normerna för hur man ska leva sitt liv (skaffa jobb, partner, barn och pryttlar), kan vi då vara säkra på att vi kommer att känna igen lyckan när den kommer? Om man inte har något att jämföra med, några tydliga regler, när vet man att man har hittat rätt?
  • Hur ska vi få genusforskarnas teorier ut till folket när publicerade artiklar skattas så mycket högre än att sprida information till oss som behöver den?

Äh, jag känner att det här inlägget börjar sakna något slags högre syfte. Kände bara att jag behövde skriva av mig någonstans. Nästa gång lovar jag ett Dagens Spel. Jag kan inte alltid gå och tänka på att samhället är ett vidrig fängelse som ger mig kväljningar.





RSS 2.0